Thursday, 21 December 2017

Gigitan Pertama: Matcha Azuki & Salted Egg Hokkaido Baked Cheese Tart

Waktu terakhir aku menjamah Hokkaido Baked Cheese Tart (HBCT) ni rasanya dalam akhir tahun 2016 lepas. Lepas tu memang tak berkesempatan langsung nak sentuh apatah lagi nak makan bila dah berpindah ke kawasan lain. Waktu ni HBCT ni masih lagi berstatus setahun jagung maka kebanyakan branch dia hanya terletak di sekitar area Klang Valley saja. Kalau duduk area luar memang tak la nak dapat jumpa benda ni. Lagi-lagi kalau yang duduk celah bedah ntah mana-mana berangan lah ko nak beli satu.

Luckily starting from this year HBCT ni dah mula menular ke negeri-negeri lain. Bila akhirnya terjumpa satu branch dia, aku perasan kenapa meriah sangat tart-tart dia susun dekat kaunter tu? Banyak pulak dulang-dulang dia. Kemudian macam terperasan ada tart yang filling dia berwarna hijau. Terus iris mata bertukar kepada mode burung helang dan dalam hati terus bermonolog dalaman secara menyeloroh ''PERISA MATCHA KE APA NI?!!" *berdengus kencang* Tapi disebabkan tengah kejar masa tak sempat nak singgah. Bila check dekat FB fan page dia rupanya memang diorang dah muncul at least 2 perisa baru tahun ni. And I was like..


Setahu aku franchise ini bermula dengan perisa Original kemudian diikuti dengan perisa Coklat. Dua-dua perisa ni dah aku cuba dan bebelkan dalam blog post lepas. Boleh klik link dibawah jikalau rasa nak baca. 

⇒ Gigitan Pertama: Original & Chocolate Hokkaido Baked Cheese Tart

Cuma yang beza sekarang perisa Coklat dah upgrade wajahnya dengan kehadiran kacang-kacang sebagai topping dia.

Ok, kembali dengan perisa-perisa baru dia, 2 perisa baru tersebut ialah Matcha Azuki Cheese Tart (since August 2017 kalau tak silap) dan yang paling latest sekali ialah Salted Egg Baked Cheese Tart.

Dari kiri Matcha Azuki dan Salted Egg
Since I'm a big, big, big fan of Matcha (please kalau tulis perisa ni ejaan kena betul. Jangan lupa letak huruf 't' nanti jadi maksud lain) ko rasa lawak ke tak lawak kalau tak cuba beli satu dan rasa? Dan alang-alang sekali baik rasa Salted Egg juga.

  • Matcha Azuki Hokkaido Cheese Tart



Satu benda yang aku notice ialah kenapa nama dia tak ada perkataan 'Baked'? Musykil betul sebab kalau perisa lain mesti ada perkataan ni. Kemudian aku check lah post lain dalam FB Page dia kut-kut lah terlupa nak letak ke tapi bila mention saja perisa ni memang tak ada perkataan 'Baked' tu. Weird. I have my own theory about this but I'll tell you guys later. 

Disebabkan warna hijau dia pekat lain macam aku dapat rasakan ni mesti guna serbuk Matcha yang selalu orang guna dalam pelbagai produk 'Green Tea' di pasaran. Sebabnya warna asal green tea bukanlah sekuat hijau macam ni. Yang ni usually letak colouring hijau saja. Nak bagi lebih vibrant untuk tampak lebih menarik dimata pelanggan. Oh! Dan bukan itu sahaja, selain Matcha dekat tengah-tengah dia ada macam bintat gelap dan ia bukanlah penanda kulat ke apa, itulah Azuki nya. Azuki「小豆、あずき」bermaksud Red Bean.


Matcha dan Azuki ni memang selalu dihidangkan bersama umpama seperti Romeo and Juliet, Bonnie and Clyde, Laila dan Majnun etc. sebab dikatakan kombinasi kedua-dua ni serasi. Rasa pahit Matcha ni dapat diseimbangkan dengan rasa manis Azuki.

And the taste was so-so. The bitterness was nowhere to be found.  Kehadiran rasa Matcha tu ada tapi dia lebih ke arah manis saja. Manakala portion untuk azuki dia pula memang banyak. Tak kedekut. But it was still weird for me in a sense kalau Matcha macam tak pahit motip letak azuki? Natijahnya rasa azuki macam overpowered perisa Matcha pula. Mungkin disebabkan Malaysian loooove sweet stuff kalau dia versi pahit pula tak ramai rasa nak beli. But since Matca is a niche flavour rasa pelik pula kalau tak rasa pahit walaupun sikit. Bagi aku lah. 

Tekstur filling Matcha dia pula tak lembik kalau nak compare dengan perisa-perisa lain. Way moore solid than the rest. Mungkin sebab nak hold kedudukan azuki dekat tengah-tengah tu since texture for both Matcha and Azuki more or less are the same. Kecewa sekejap sebab elemen isi lembik tu lah antara penyebab utama aku duk mengulang makan benda ni.

Maybe ni lah sebab mengapa perkataan 'Baked' tak ada dalam nama dia! #teorikonspirasi. Cuba perati kalau ada perkataan Baked mesti illustrasi gambar tart yang telah dipotong dua tengah-tengah dia lembik sampai tertumpah keluar. Manakala gambar untuk perisa Matcha tak pula. Ataupun memang diaorang malas nak letak perkataan tu aku je fikir melebih-lebih.

Price: RM5.80 per piece

  • Salted Egg Hokkaido Baked Cheese Tart

Aku mula-mula ingatkan ni Salted Caramel. Namun bila baca nama dia balik dalam keadaan waras dan tenang rupanya Salted Egg, aka telur masin. Which is unique dan aku rasa sangat worthy untuk dirasa. Mana ada jumpa perisa macam ni dekat pasaran mainstream diluar sana.

Senang cerita filling utama dia ialah original baked cheese tapi dekat tengah-tengah dia letak telur masin. Bila dah start gigit dekat bahagian tengah rasa macam wow! Rasa apa ni? Kejutan budaya kejap sebab kombinasi cheese dengan telur masin ni memang first time tunas lidah aku rasa. Tapi tula dah nama pun 'kejutan budaya kejap' jadi kejap je lah rasanya sebab telur masin dia keciiiikkk mengalahkan saiz telur kuning gred C. Ngap 2 kali dah habis. Tak sama pun saiz dalam gambar. =(

By the way telur dia takda la masin macam telur itik masin yang kita selalu makan dengan kuah pajeri tu. Senang cerita rasa tak masin pun. It's just there. 


Mungkin kalau dia bagi portion saiz telur masin tu macam portion azuki dalam Matcha dekat tart atas tu maybe impak dia akan lebih terasa? Or mungkin aku saja yang bernasib malang dapat tart yang telur masin dia kecik. 

Tapi aku tak boleh nak menidakkan lah lepas makan ni, aku lebih curios nak cuba macam mana rasanya Mooncake tu. Iye, aku tak pernah rasa mooncake lagi walaupun berabad dah hidup dimuka bumi ini. Sebab harga dia mahal woi seketul. Plus, aku tak jumpa lagi mana-mana brand yang aku berani nak beli nanti kalau tersalah beli rasa tak sedap kemudian hidup dalam persepsi yang salah rupanya aku beli brand yang memang tak sedap. 

Price: RM6.60 per piece

Overall both flavours were ok-ish. Aku lebih prefer lagi perisa original dia lagi. 

Nota kaki: Sebelum start kena bash, jangan risau aku tau kewujudan satu lagi perisa dia iaitu Durian Hokkaido Baked Cheese Tart. Perisa ni lagi laaama kewujudan dia daripada Matcha. Tapi since aku tak rasa lagi makanya aku tak boleh nak cerita lebih-lebih. But worry not, kalau aku dah rasa aku akan review kelak bersama dengan perisa-perisa baru yang lain.

Aaa.PA!? Perisa baru yang lain?! Yes! There will be more new flavours. Sebab aku ternampak branch HBCT dekat negara lain. Setakat ni mereka ada perisa blueberry dan strawberry. Aku macam eksaited pula nak rasa perisa strawberry ni. 

4 comments:

  1. Star
    Rasanya matcha is supposed to be sweet. Kalau green tea baru ada bitter taste tu. Nmpk sedap je sume, aku xpernah try lg hbct ni sbb slalu bila g mall dah beli benda len haha. Hope to try it someday.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try lah. Cuba yang perisa yang ori dulu kemudian baru try perisa2 lain. Beli satu pun tak apa sebab satu pun da RM5+! lol!

      Delete
  2. Dh try original,matcha n strawberry..choc n salted egg x try lg..for me original gk yg sdp..letak dlm fridge,esk nye bru mkn..salam perkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Original dgn matcha dah pernah rasa. Strawberry belum lagi. Looking forward to it.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...