Friday, 15 September 2017

Melawat Kembali Monyet-Monyet di Taman Paya Bakau (Edisi Reunion)

Dalam blog lama dahulu aku ada publish satu blog post mengenai lawatan singkat aku ke Taman Paya Bakau yang terletak di Manjung dimana main attraction dia sebenarnya bukan pokok bakau tetapi monyet-monyet yang berkelakuan liar, psycho, tidak beradap, rakus yang hidup berkeliaran didalam kawasan itu. I managed to get tons of pictures dan pada hari tersebut kerjaya aku seolah-olah sudah bertukar kepada photographer untuk majalah National Geographic. Dan pada waktu yang sama pekerjaan ini terus menjadi berisiko tinggi untuk dicederakan disebabkan semata-mata untuk mendapatkan shot menarik muka-muka subjek untuk aku publish didalam blog nanti. You can read the whole thing below.


Favourite gambar aku dalam post itu ialah gambar Mak Monyet tengah emo sambil anaknya terlentok memandang ko sambil buat muka pyscho. 

Female monkey with her cub

But this was waaaay back in 2012. Sekarang selepas 5 tahun kemudian aku mengambil keputusan untuk kembali ke 'medan peperangan' untuk melawat kawasan ini semula dan melihat jikalau ada sebarang perubahan telah berlaku. Mana tahulah kan monyet-monyet ni (mostly new generation) dah beradap setelah mendapat proper education terhadap visitor ke apa. Kita tak tahu.

Oh hell I was wrooong.

Masuk-masuk sahaja dekat bahagian entrance dah berlambak monyet-monyet ni duk melepak dekat depan macam gengster meminta diberi makanan. WHAT IS THIS YOU GUYS?? Where is your manners!?

Nampak tak macam mana style diaorang mendapatkan makanan. Terus pergi
 ke sumber yang memberinya.
Aku tak tau lah kereta putih ni pengunjung tetap ke apa, tapi dia slumber sahaja masuk park depan entrance ni lepas tu bagi makanan umpama memberi dedak dekat ayam kepada monyet-monyet ni kemudian cepat-cepat tutup tingkap semua. Like wutt! Ada satu time memonyet ni semua panjat kereta tu siap duduk atas bumbung lah, bergayut dekat side mirorr lah. Berkelakuan macam nak buat rusuhan pun ada aku tengok tapi aku tengok rileks saja orang dalam kereta tu tak bergerak lari seolah-olah dia macam terhibur memonyet ni berkelakuan begitu. Gamaknya effect 4D ke apa ntah lah.

Kelakuan monyet-monyet ni aku rasa lagi liar compare dengan monyet dekat Batu Caves. Gila betul. Kemudian aku dikejutkan dengan kedatangan ketua dia macam what the wutt!! Besar gila!

  
Kualiti gambar pun macam dah kabur sikit sebab aku macam hilang sekejap sifat 'keprofesionalan' aku lantas rasa gabra nak amik gambar monyet ni. Terus snap laju gila lepas tu blah. lol. Sekarang korang tengok ketua dia ni dengan konco-konco dia dekat belakang. Saiz dia berbeza gila. Dalam gambar ni macam tak berapa sangat nampaknya. Tapi sepatutnya monyet dewasa normal tak bersaiz begini melainkan kalau dia amik protein untuk tumbuh muscle macam orang dekat gym selalu buat tu.

Aku rasalah kelakuan monyet-monyet ni berkait rapat dengan faktor cara makanan mereka perolehi lah. I mean, lagi kita bagi makanan-makanan dekat dia lagi liar dia jadi. Kadang-kadang sampai satu tahap boleh serang pengunjung sebab tak puas hati kenapa tak diberi makanan. At the end mengharapkan makanan dari orang ramai saja. Patutlah aku tengok ada satu family ni park kereta jauh sikit dan lebih berpuas hati memberi makanan dekat burung-burung merpati (still bagi dalam kereta) instead of pergi menggadai nyawa nak bagi makanan dekat monyet-monyet ni. 

Anyhow mujur aku dah parking jauh-jauh sikit dari entrance kalau tak balik dengan side mirror hilang sebelahlah jawabnya. And guyss! Did I tell you entrance masuk dia macam masuk hutan puaka niyang rapik. Scary betul. Ni baru pergi waktu siang terang benderang. Tambahan pula tempat ni macam tak bersih dan tak dijaga macam tu. Kalau korang perasan dalam gambar mula-mula yang aku letak tu pun dah bersepah dengan makanan dekat depan tu. Walaupun masa ni proses nak baik pulih taman ni sedang dijalankan tapi at least jagalah kebersihan kawasan tu. Tapi entahlah macam terbiar saja lagaknya. Tapi ada renovation. Pelik aku.

Bila kita masuk dalam taman ni kita akan melalui
pathway yang dibina untuk kita explore kawasan
 paya bakau ni sampailah ia berakhir dekat tepi sungai.
Mujurlah semakin jauh ke dalam, pokok-pokok pun mula tumbuh jauh-jauh antara satu sama lain jadinya kawasan sekeliling menjadi semakin cerah kalau tidak creepy betul. Masa ni boleh dengar bunyi ketuk-ketuk dekat dalam. Tapi bukan disebabkan oleh perbuatan momok ke apa cuma pekerja binaan sedang tukar lantai papan ni kepada lantai simen.

Lantai simen macam ni lah.

Tapi tak bestnya ada certain part yang ada lubang-lubang bahaya betul kalau aku duk khusyuk tangkap gambar boleh terjatuh dalam ni. Langsung tak ada tanda amaran ke apa. Bukan satu lubang saja tapi ada 3-4 lubang lagi dekat tempat yang berbeza. Kena hati-hati kalau korang nak melawat ke kewasan ini. 

Lepas beberapa minit kemudian, terjumpalah 2 ekor monyet yang sedang bertenggek tepi rail. Macam biasalah apa lagi diorang buat. Cari kutu lah tu.

Ni adalah duo monyet yang sama ye. Ko tengok posisi
 monyet-monyet ni berubah-ubah setiap minit macam
wow! monyet kecil tu patut caje extra untuk full body treatment.
Ok, yang ni aku perasan lah bila kita masuk lebih dalam ke paya bakau ni, kadar monyet-monyet untuk berkelakuan ganas akan menurun secara drastik sebab kalau korang nak tangkap gambar dekat-dekat pun ok. Tapi jangan lah dekat sangat nak hilang hidung ke? Tapi aku rasalah depends juga tengok aura korang tu friendly ke tak. Kalau macam busuk hati ke, kuat dengki mesti diorang akan berasa tak selesa lantas meninggalkan korang terpinga-pinga disitu.

Akar-akar pokok bakau dekat sini semua panjang-panjang belaka. 

Waktu ni air tengah surut maknanya boleh lah tengok hidupan lantai dekat bawah macam ikan belacak, ketam kecil dan sebagainya. Aku perasan juga ada bunyi 'clak' clak' kuat gila tapi tak tahu dari mana datangnya sumber bunyi ni. My wild guess is bunyi kepah/lokan duk berlaga cengkerang. Sebab apa ntahlah. Musim mengawan kut. #SerkapJarang

Tak taulah apasal result gambar macam gloomy tapi time ni
 pemandangan agak cantik sebenarnya.
Dekat pengakhiran pathway ni nanti akan ada semacam 2 jeti yang korang boleh tengok pemandangan paya bakau secara menyeluruh. Sadly atap jeti-jeti ni macam usang aku risau betul bila-bila masa dia nak jatuh menyembah bumi. Ada juga tangga nak turun ke bahagian bawah. Kalau rasa adventurous boleh lah turun tapi kalau kaki tenggelam masuk dalam selut tu ko redho je lah mereput dekat situ sebab tak ada orang yang akan tolong kau. Kawasan ini agak sunyi juga lagi-lagi kalau korang pergi pada waktu awal pagi or tengah hari. Dan usually ramai lebih suka lepak dekat entrance saja.

Anak monyet bersama ibunya sedang leka mengunyah tebu.

Kemudian ada terjumpa monyet tengah main
 dengan lori mainan. Comel betul macam
budak orang perangai.
Masa nak balik semula ke entrance, (boleh spent around setengah jam dekat sini kalau ambil masa tengok kawasan, cari-cari monyet) TIBA-TIBA! Satu group monyet yang terdiri daripada 12-15 ekor tanpa mengira saiz, jantina, rupa dan berat datang ke arah aku macam wuutt!! Gangster nak peras ugut 'duit perlindungan' ke apa? Lagi sekali? Dulu pun macam ni juga.

Macam mana nak lalu?
Ni baru first wave sebab ada lagi dekat belakang. Aku time ni duk fikir either melarikan diri terjun dalam sungai ataupun berlagak stay there and fight! (lol). Namun naluri aku seolah-olah memberi petunjuk tak payah takut pun. Dan masa group ni lalu berjemaah kiri dan kanan aku pun mereka ni relaks saja tak kacau. Gamaknya lalu nak balik rumah(?) lah kut nak kejar waktu dinner.  

Sempat tangkap gambar salah sekor monyet yang lalu. Tapi lawak tengok
reaksi muka dia macam blur tengok mende human ni duk tercegat berdiri
dekat sini. Aku pun pada masa yang sama blur tengok monyet ni.
Eloklah dua-dua blur.
Sebelum nak akhiri blog post ni aku nak cerita pengalaman waktu dekat entrance. Ye, group yang sama. Masa ni nak balik dah. Last gambar katanya. Masa nak tangkap gambar ada satu monyet ni (dah lah rupa macam gangster dengan mata sebelah macam rosak(?)) dia tenung baik punya. Gamaknya since aku tak offer dia makanan tetiba dia meroyan siap buat bunyi "Syruughhhh" (lebih kuranglah) siap tangan sebelah buat gesture macam nak rembat hidung aku. Gila!

Lepas tu tetiba bergerak datang macam nak melompat ke arah aku. Dan aku tau ni adalah masanya yang sesuai untuk aku berambus dari sini. Tapi kalau lah in case aku macam kena serang lepas tu koma ke apa ni lah gambat terakhir yang korang akan jumpa dalam kamera aku. 


2 comments:

  1. -Star-
    Bwahahaa lawak gila! Tapi yelah senanya monyet tu mana bole makan mcm manusia sebenarnya. Tu kot masing2 jd psiko, sbb msg n preservatives kot
    Sedih lak tmpt tu tak terjaga, padahal ala2 eco-tourism gitu.
    Btw, aku suka lak penulisan ko skg, feel mcm dulu. Haha taktau cmne nk describe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak paham management tempat ni sebenarnya. Dia macam lepas renovate dibiar tak berjaga, lepas mcm dah reput semua renovate balik lepas tu tak berjaga balik macam motip ko nak habiskan duit rakyat ke?

      Eh? Bkn gaya penulisan aku mmg macam ni ke? Before ni ala2 dark dan depressing ke? Hahaha.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...